România Atractivă
05 Iunie 2024

Fiecare pas în județul Mureș spune o poveste
Fiecare județ al României este unic prin istoria și legendele sale locale, precum și prin tradițiile păstrate de demult.

Te invităm să străbați toate județele incluse în România Atractivă, iar pentru ca experiența să fie completă, îți prezentăm poveștile și obiceiurile fiecărei zone, astfel încât călătoria ta să fie una de neuitat!

Pentru început, ne vom opri în județul Mureș. Aici vei întâlni în cale 12 obiective incluse pe ruta castelelor, cetăților, castrelor, Sfântului Ladislau, dar și a satelor cu arhitectură autentică și a gastronomiei tradiționale.
 

✴️ Povestea „Castelului Calendar” și a rezervației bujorilor de stepă din vecinătate


An de an, la Zău de Mureș, mii de turiști vin să admire Rezervația Naturală Bujorul de Stepă, însă în același loc se află și Castelul Ugron, cunoscut drept „Castelul Calendar”. Denumirea provine de la structura neobișnuită a acestuia, având 365 de ferestre, precum zilele anului, patru turnuri, precum cele patru anotimpuri, 12 holuri, reprezentând lunile anului, 52 de camere, numărul săptămânilor, și șapte terase care fac referire la zilele săptămânii.

Castelul Ugron »

Proprietarul inițial al castelului a fost István Ugron, ambasador și diplomat al Imperiului Austro-Ungar, burlac convins care, spun unii, a ridicat castelul tocmai pentru a-și etala dorința de confort. Alții, în schimb, deapănă o poveste interesantă despre idila dintre István Ugron și una dintre fiicele țarului Nicolae al II-lea. 

Se spune că ambasadorul, îndrăgostit până peste cap, îi făcea curte prințesei, încercând din răsputeri să o impresioneze, astfel a început să paveze cu bani de aur aleea care duce spre castel, totul la cererea fetei. Însă lucrurile s-au complicat pe parcurs, mai exact în momentul în care, în timp ce baronul era la jumătatea lucrării, fiica țarului a cerut ca banii să fie puși în cant pentru ca nimeni să nu pășească pe coroana împăratului, fapt care ar fi semnificat lipsă de respect și de loialitate. Pentru a-i îndeplini dorințele, Ugron a dat poruncă să se refacă poteca, însă de data aceasta nu i-au mai ajuns banii. Rușinat, acesta a încetat să o mai curteze pe fată, realizând că îi este imposibil să-i îndeplinească toate dorințele. Mai apoi, la scurt timp de la eveniment, în timpul Revoluției Ruse din 1917, bolșevicii s-au instalat la putere, iar întreaga familie a țarului a fost omorâtă, printre care și preaiubita prințesă. Cu inima sfâșiată de durere din pricina unei mari iubiri neîmplinite, ambasadorul s-a retras din viața publică, îndoliat.


✴️ Cum au ajuns strămoșii libanezilor și sirienilor de azi să apere granițele Imperiului Roman în județul Mureș


Poate printre cele mai puțin cunoscute, dar și mai interesante obiective din Mureș este castrul roman de la Călugăreni. Unic în zonă, cu rolul de a apăra granița de est a provinciei Dacia și în mod special drumul de pe Valea Nirajului, fortificația inițială a fost ridicată la sfârșitul domniei împăratului Traian. O informație interesantă, dar complet neașteptată, este legată de cei care au păzit granițele Imperiului Roman pe aceste meleaguri, în urmă cu 2000 de ani. Conform datelor arheologice, trupa cantonată la Călugăreni era Cohors I (prima) Augusta Ituraeorum sagittariorum, o unitate auxiliară de
infanteriști și arcași, recrutată inițial din rândul itureilor, o populație care a locuit pe teritoriul Libanului și Siriei de azi.



✴️ Legăturile familiei Teleki de la Gornești cu Voltaire şi cu J.J. Rousseau


Vă propune să descoperiți mai departe și alte locuri minunate din județul Mureș, precum Cetatea medievală a Sighișoarei (cea mai mare cetate medievală din Europa, locuită fără întrerupere, declarată monument UNESCO din 1999), unde se află și casa în care s-a născut Vlad Țepeș, ori Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, locul de baștină al contesei Rhédey Claudia, unul dintre strămoșii Familiei Regale a Marii Britanii.

În Mureș se află și Castelul Teleki, ai cărui conți nu doar au făcut parte din curțile imperiale, ci au fost pasionați de cultură și filosofie, astfel i-au cunoscut pe Voltaire şi pe J.J. Rousseau și au înființat la Gornești una dintre cele mai impozante biblioteci din Transilvania, înaintea Primului Război Mondial.

Ansamblul Castel Teleki »


Descoperă toate obiectivele culturale din județul Mureș »