Cristian Cismaru | Manager My Transylvania
14 Mai 2024

România gastronomică: mâncarea unește
Ruta gastronomiei tradiționale este una care caută în principal conectarea la comunitatea locală. Călătorii intră astfel mult mai ușor în contact cu localnicii, ascultă poveștile lor și se imersează facil în realitățile și tradițiile locului vizitat. Pe de altă parte, mâncarea unește tot ceea ce ține de patrimoniul construit cu cel intangibil. Orice monument cultural sau natural e mai ușor de înțeles și apreciat, după ce mănânci bine și gustos. Mâncarea are rolul de a aduce oamenii împreună și de a oferi contextul unor povești despre tot și toate.

Pornește pe Ruta gastronomiei tradiționale românești și vei descoperi surprize la tot pasul. România ne vine în cale cu o bogăție neașteptată de arome, dar mai ales cu o abundență de povești spune de oamenii care își pun pasiunea pentru a pregăti specialități tipice regiunii în care trăiesc. Vă dezvălui acum doar câteva din aceste mici bucurii ale României, gusturi autentice din toată țara, descoperite prin călătoriile mele. Vă invit să le descoperiți și voi!

Bucătăria Hercinică »

Începem cu rafinamentul din județul Brașov, acolo unde, în ultimii ani, s-a construit cu multă muncă o adevărată cultură gastronomică, ce ne cufundă într-o poveste culinară captivantă. Meniuri de sezon cu ingrediente locale sau meniuri de degustare, toate sunt adevărate călătorii culinare însoțite de povești ale locului prezentate chiar de gazde. Le vei găsi, printre alte locații fermecătoare, la Casa Terra din Făgăraș, la Casa de Oaspeți din Cincșor sau la Gospodăria Cobor.

Județul Brasov - 4 Anotimpuri într-o farfurie »

Continuăm apoi cu varietatea uimitoare de brânzeturi din județul Mureș, unde degustarea lor devine o veritabilă aventură a simțurilor. Fie că vorbim despre o vizită a unității de producție, urmată de o degustare de produse locale sau chiar participarea la ateliere de producție a specialităților, recomandăm să faci un popas pe la Cheese Market în Miercurea Nirajului, producătorul consacrat de Telemea de Ibănești cu specialitățile protejate la nivel european sau brânzăria Therezia. Una din manufacturile mici de brânză, cea din Cund, care produce sortimente de brânză maturată, oferă chiar și ateliere de învățare despre cum se încheagă tipurile mai moderne de brânză, cum ar fi Camembert.

Bucătăria Deltaică »

Foarte atractiv, vara, este și traseul tematic „Potecu’ Stânelor” din zona montană a județului Alba, creat pentru a oferi vizitatorilor o experiență completă și complexă, culinară, dar și culturală. Circuitul face practic legătura cu mai multe stâne din zona Munților Șureanu, unde poți găsi produse naturale din lapte și carne de oaie și vacă. În plus, poți participa la activitățile tradiționale din cadrul stânelor: hrănitul, mulsul, fabricarea brânzei sau a cașului.


Țin musai să recomand și Ținutul Buzăului, unde cele mai frumoase amintirile se pot lega de o excursie cu bicicleta din Berca la Vulcanii noroioși (Pâclele mari sau mici), cu picnic și degustare de produse locale sau de o drumeție cu foraging în zona dealurilor de Chihlimbar, o vizită la muzeul de Chihlimbar cu prânz și ateliere de murături la PGL Casa Militaru din Colți


Degustă geoparcul »

La fel de inedite și de neratat sunt și ateliere de gătit, cu plimbare prin pădure la cules de ierburi aromatice, ciuperci sau trufe; degustările de brânzeturi artizanale, dulcețuri de casă, bere artizanală și vinuri locale sau meniurile de degustare și fine dining la Conacul Grigorescu din Berca.


Nu putem încheia micul nostru periplu culinar fără a trece prin Maramureș, acolo unde recomand să alegeți atelierele culinare și sejururile gastronomice la familia Cânța în Unguraș. Doamna Maria are multe propuneri de rețete și prepară totul fie în fața vizitatorilor sau cu ei împreună. Specialitățile casei sunt cochlitele (făină de mălai coaptă cu iaurt), servită cu smântână, pâinea cu mălai sau mămăliga cu brânză de oaie în straturi cu jumări.

Haideți să descoperim România cu gust. Cu bun gust.