România Atractivă
12 Iunie 2024

Fiecare pas în județul Vrancea spune o poveste
Fiecare județ al României este unic prin istoria și legendele sale locale, precum și prin tradițiile păstrate de demult.

Te invităm să străbați toate județele incluse în România Atractivă, iar pentru ca experiența să fie completă, îți prezentăm poveștile și obiceiurile fiecărei zone, astfel încât călătoria ta să fie una de neuitat!

În continuare, ne oprim în județul Vrancea. Aici vei întâlni în cale 4 obiective incluse pe ruta bisericilor de lemn, a satelor cu arhitectură autentică, dar și pe cea dedicată gastronomiei tradiționale.


✴️ Care este rolul unui păpușar de caș în căsătoriile tradiționale


Vrancea arhaică, cea montană, şi-a păstrat nealterate tradiţiile şi obiceiurile pe care le-a moştenit din moşi strămoşi, dar şi îndeletnicirile pe care meşteri populari, deveniţi „tezaure umane vii”, le duc mai departe. O astfel de tradiție este cea a fabricării păpușarului de caș, un instrument necesar afumării cașului. Păpușarul de caș este sculptat din lemn de paltin, ales pentru rezistența și calitățile sale unice. 

Interesantă este utilizarea păpușarului de caș în pețitul fetelor (cererea oficială în căsătoriile tradiționale). În perioada Sântiliei, mai exact sărbătorirea Sf. Ilie la 20 iulie, tinerii păstori își alegeau viitoarele soții după ce coborau din munți în Valea Zânelor. Dacă părinții cădeau de acord asupra zestrei, printre darurile de la nuntă aduse de băieți erau chiar păpușile din caș, realizate cu ajutorul unui meșteșugar, acestea reprezentând un angajament profund între familii.


✴️ Focșani, orașul cu 1.000 de tuneluri


Focșani, reședința de județ a Vrancei, este un oraș plin de curiozități. Considerat a fi orașul Unirii Mici de la 1859, Focșani a fost propus, la un moment dat, să devină capitală a Românei. Chiar dacă acest lucru nu s-a îndeplinit, primele instituții comune ale tânărului stat român și-au avut sediul aici.

Orașul Focșani a fost mulți ani unul de graniță, compus din două localități: Focșanii Moldoveni și Focșanii Munteni. Curiozitatea cea mai mare este faptul că întreg orașul vechi este așezat pe o rețea complexă de tuneluri, folosite de negustori pentru a face contrabandă. Însă știați că și revoluționarii de la 1848 le-au utilizat pentru a transporta armament dintr-o țară în alta și pentru a fugi de potera lui Vodă Strudza și de trupele rusești?



✴️ Legătura unui conflict de pe vremea lui Ștefan cel Mare și Mica Unire


Totuși, cea mai interesantă curiozitate despre Focșani rămâne însăși fondarea lui ca târg de graniță și are legătură cu Ștefan cel Mare. Deși legendele cu fiii Vrâncioaiei și cu Ștefan cel Mare sunt foarte cunoscute de toți românii, realitatea istorică ne amintește de un alt fapt. Știm că interesele Țărilor Române nu au fost mereu aceleași și nu de puține ori au existat conflicte, inclusiv militare, între diverși voievozi. Ștefan însuși s-a găsit de câteva ori în conflict cu muntenii, iar în urma unui astfel de conflict, marele voievod moldovean a mutat granița dintre cele două țări de pe râul Putna pe râul Milcov. Acest fapt a făcut ca pe vadul Milcovului să apară orașul Focșani.


Vă propunem să descoperiți mai multe detalii despre tainele păpușarilor de caș, dar și gospodăriile tradiționale și bisericile de lemn din județul Vrancea, explorând fiecare colț al platformei.

Descoperă toate obiectivele din județul Vrancea!